De Fiat 500 EVO op SpaItalia

Het Fiat 500 EVO project is een programma dat ontwikkeld is door Felice Gasperoni, wetenschappelijk journalist bij de RTBF. Het doel : een kleine oude Fiat 500 ombouwen tot een 100% elektrische wagen.

Hoe ? Door de motor en het benzinereservoir te vervangen door een elektrische motor en een elektronen reservoir ... anders gezegd, batterijen ! Een volledig programma.

Sinds 2013 hebben vier studenten van de Polytechnische school van de ULB in mechanica en elektriciteit de hoofden samen gestoken boven dit project in het kader van hun eindwerk. Einddatum : schooljaar 2013-2014.

Het programma baseert zich op de revalorisatie van een bestaand industrieel patrimonium (een oude stadswagen) en de modernisatie ervan met als doel te voldoen aan de moderne normen (zero emissies, opladen met hernieuwbare bronnen, verbetering van de kwaliteit van het stadsleven).

Het belangrijkste objectief van het project was om het publiek aan de hand van de sympathieke Fiat 500 oldtimer, te sensibiliseren voor de problematiek van de duurzame mobiliteit, aan de hand van zero emissie wagens. De rol van de Fiat 500 EVO gaat echter verder dan de realisatie, hij dient ook als pedagogisch en sensibiliseringsmiddel.

Exit dus het gebrom van de grote cilinders en welkom aan de groene energie ! En meteen ook het bewijs dat alles wat ook maar een beetje 'Made in Italy' is een plaats vindt op het circuit van Spa-Francorchamps op 27 & 28 september.