Rallywagens op het voorplan

 

Bij de talrijke blikvangers van SpaItalia (17 juni in Spa-Francorchamps) is de kans groot dat de expo van rallywagens met de meeste lofbetuigingen gaat lopen. Het team van DG Sport heeft immers alles uit de kast gehaald om een vijftiental – uiteraard Italiaanse – bolides te verzamelen, die stuk voor stuk rallygeschiedenis hebben geschreven.

Met tien constructeurstitels en 73 zeges in het wereldkampioenschap behoort Lancia tot de allergrootsten van de discipline. De Aurelia B20S, onder andere winnaar van Luik-Rome-Luik in 1953, schreef de eerste lijnen van het succesverhaal. Wat later volgden de Fulvia HF en de schitterende Stratos Groupe 4, waarna de 037, Delta S4 en Delta Integrale voor meer dan veertig WK-zeges zorgden! Ze zijn allemaal van de partij tijdens SpaItalia, misschien zelfs in het gezelschap van één of andere beroemde zusterwagen…

Ook Fiat scheerde hoge toppen in de rallywereld, met de 124 Abarth en – vooral – de 131 Abarth. De Ritmo en Punto S1600 zorgden voor een vervolg, recent schoof ook de 124 Abarth R-GT naar voor. Al deze Fiats zijn te bewonderen tijdens SpaItalia, naast de nauw verwante Abarth Record Monza. 

Voeg daar nog een Alfetta en een Alfa Romeo GTV6 in de kleuren van Boule d’Or en ontwikkeld door de beroemde ‘tovenaar van Comblain’ Luigi Cimarosti bij, en u krijgt een mooi overzicht van het indrukwekkende peloton dat last minute nog opmerkelijk gezelschap kan krijgen. Er kan geen twijfel over bestaan, de koninginnen van de rallysport worden ook de koninginnen van SpaItalia!